Technische info

BMX Fiets

Zorg bij aankoop van een BMX dat je zeker een echte BMX race fiets aanschaft. Deze zijn aanzienlijk lichter dan de straat bmx, die makkelijk tot 2 keer zwaarder is. Het verschilt ook van de BMX freestyle (meestal uitgerust met pegs) en Dirt (klein voorblad, vaak geen rem). Neem zeker ook geen speelgoed fiets! De fiets krijgt het serieus te verduren bij het rijden en springen.

De BMX race fiets heeft enkel een achterrem. Een voorrem is niet toegelaten en ook geen uitstekende onderdelen of accessoires (reflectoren, bel, kettingskast, spatbord…).

Houd rekening met de juiste afmetingen, je mag rekening houden met de groei, maar overdrijf daar zeker niet in. Tegen dat je kind dan eindelijk met de juiste maat rijdt is de fiets misschien al versleten of heeft hij er een afkeer van gekregen. Fietsen met een te grote of te zware fiets beperkt de mogelijkheden van de rijder bij het rijden, springen, oppakken, liften, etc.

Koop beter regelmatiger een fiets, voor jonge rijders is dit jaarlijks tot max 2 jaar met dezelfde fietsmaat. Je kan dan al spelen met de maat van stuurnok, stuur, crankslengte etc. Jaarlijks een nieuwe fiets aankopen ligt niet in ieders budget, maar er is ook 2ehands markt, waar degelijk fietsen te vinden zijn. Er zijn redelijk wat grote merken die complete beginner-middelklasse fietsen aanbieden (250-750eur).

Voor een samengesteld fiets kan het kostenplaatje aanzienelijk hoger liggen. Je hebt dan natuurlijk wel een kwaliteitsverschil.

Verder volgen richtlijnen, als je ergens aan twijfelt, kan je altijd advies vragen bij 1 van de trainers of bij de gespecialiseerde bmx winkels.